tirsdag 1. februar 2011

Jeppe på Bjerget

Jeppe på bjerget handler om Jeppe som skulle til byen for å kjøpe grønn såpe til kona si. Han fikk med seg 12 skillings. På veien bort drar han innom Jacob Skomaker og drikker opp alle penga. Og sovner utenfor huset. Baronen og hans menn finner han, og tar han med til baronens seng for å tro at han er baronen. Først er han forvirret, men når han først skjønner hva som har skjedd, utnytter han det til det fulleste. Når han sovner inn etter all alkoholen han ble servert, la de han tilbake i møkkadynga de fant han i. Kona hans finner han ligge der, og da blir han dømt til døden ved "gift". Når han våkner, tror han at han er et gjenferd, men baronen forteller han at han er levende, og får 4 riksdaler.
Alle får høre hva som har skjedd med Jeppe, og får seg en god latter.
Jeppe på Bjerget er et av de mest kjente komediene til Ludvig Holberg. Det er ingen typisk komedie, siden han leker litt med to sjangere, komedie og tragedie.
Moralen er nok at hvis noen som aldri har hatt makten før, får makten og ikke veit åssen det er, kan man være veldig grådig og tenker bare på seg selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar